Monday, June 30, 2014

...iftar pertama...

...Alhamdulillah,
ari ni 2 Ramadan.
Semalam iftar pertama.
Dari pagi da plan nk masakkan ayam kasih sayang buat yang tersayang.
boleh adeq tapau bawak balik kms utk bersahur...

...tetiba menjelang zohor rasa badan mamaijat dah lain macam.
kepala berdenyut2 dan tekak da perit...rasa badan macam ada peningkatan suhu sikit...
dan mulalah adegan terbaring dgn melumur minyak di kepala..

Kasihan yang tersaysng...
pepandai mereka 3 beradik menyediakan juadah iftar..
bersyukur mereka dah pandai urus diri sdr..

maka terhidanglah menu lain dari yang di harapkan..
ayam mask lemak cili padi...kubis goring...spaghetti ....mamaijat x tau samada cabonara atau seafood cos mamaijat x rasa langsung..

For me,berbuka dgn se cawan milo panas dan celup biskut tawar..
tekak mual nk muntah...x boleh masuk makanan..
then terus makan ubt si manis & pain killer..
then mamaijat lenakan diri...

Sedar di kejutkan olh adeq nak pulang kms di antar daddy...
da tersedar mmaijat solat & cuba mkn sedikit nasi....

Sahur mamaijat telan 2 half boil egg,milo & sedikit nasi...
hope kuat dan bertahan hingga berbuk ari ni ..

namun  sesema da semakin kuat..
mata da bengkak & gatal..
nak minta izin pulng awal tadi..cos my class cuma 8.30 -10 aje...
hurmm malas rasanya...banyak soal jawabnya..
sob sob sob...

...dan esok x taulah lagi..
semoga mamaijat beroleh kesihatan baik dan semakin pulih ...
atau if melarat akan cs jer lah...

ni pun da x tahan..
cuma mata ni x biasa lelap di siang hari..
what ever dapat baring2 pun dah ok..
hurrmm...x larat lagi dah ni..

Daaaaa.....

***selalunya bila x sihat ,
waktunya sama...apakah d???????......



Sunday, June 29, 2014

...kelat,terkulat2...

....bukan mamaijat yea!!!!
kita da biasa...
dan pagi ni jam 0230 lagi dah membutang bijik mata...
hehehe... tulah untungnya lena awal...
kan senang,banyak menda boleh di buat ...

hurrmm...
si bujang a.k.a. no 2 ni ha...
jenuh menggerakkan dia...
akibat out station dua minggu x cukup rehat & tidor..
ngalahkan ngejut time zaman kekanak dulu....
...at last bangun juga dia...

...Selamat bersahur yang tersayang semua...
abah ,biasalah jam 0430 ,berbunyilah fon ..
tugasan biasa abah ngejutkan kami anak2...
thanks abah...
no 1 a.k.a.mommy maryam pun da calling2 takut omma ni x terjaga...
in sha Allah,setakat ni kami  x pernah terlepas sahur...
Alhmdulillah,ada dah pahala utk bersahur tu ..kwang3...

ok,sahur day 1 settled..
jom, get ready ,nunggu masuk waktu...
jumpa lagi....

Daaaaa.....

***sahur d...moh kita dapatkan pahala darinya...

Saturday, June 28, 2014

...terkenang bila kau datang lagi...

...ari ni ari terakhir syaaban...
Esok 1 Ramadan...
bermulalah ummat Islam menjalani ibadah berpuasa...
Ya selamat datang lagi Ramadan al mubaraq...

Syukur mamaijat kepada MU,ya Illahi ...
kerana masih bernafas seterusnya dapat menjalani ibadah puasa utk tahun ini...
In sha Allh...
semoga jua di beri kesihatan yang baik pada mamaijat untuk menjalani nya...

Ramadan,kau datang lagi bersama pahala yang terkandung...
Beruntunglah buat mereka yang tahu menilai dan sentias mencarinya...
Semoga mamaijat tergolong dalam golongan tersebut...
aamiin...

...Dan,malam ni terawikh dan sahur pertama...
Alhamdulillah yang tersayag dapat berkumpul untuk yang pertama ini...
kecuali Maryam,mommy & daddy...
katanya minggu hadapan mereka akan balik kl...
yeah...nnti kita gi jenguk mak cu & berbuka sana yea...
cian dia,waktu dia ada,maryam plak x der...
hurrmmm.....

...agaknya dah giliran mamaijat pulak sebagai org tua menerima kepulangan anak2 ...
dan tak pulang kampong untuk bersama orang tua.
...begitulah perjalanan masa...
kalau dulu time begini pasti berarak pulang kampong ...
nak sambut awal Ramadan dgn mak abh...
dan sekali lagi di akhir Ramadan nanti,sebelum aidil fitri menjelma...

...Apa yang seronoknya balik kg saat begini!!!
Tradisi &amalan di kampung ada acara 'mantai'....
sembelih lembu atau kerbau...merendang sakan...
yang kelakarnya ,nyembelih lewat malam atau awal pagi...
macam x der ari siang..hihihi...
yang rajin akan kacau dodol..atau melemang...
huhuhu...time flies kan...
rindu susana pasang pelita minyak tanah...
sanggup bangkit tgh malam selamatkan pelita if ujan turun...
kikikiki...

if citer kat yg tersayang...
hurmmm x der di minatnyer...

betapa bezanya zaman mamijat ngn yang tersayang...
acanner zaman Maryam nanti plk yea...
hahhhaaa..ntah ada ke x usia omma ni mayam ooiii....

ooppsss...
cukup setakat ni kenangan ngusik jiwa..
banyak ari lagi nak mengenang tu mamijat ooiii...
gi lunas hutang tu dulu...OK
dan sebelum terlupa,salam Ramadan buat semua.
mohon maaf zahir batin...
semoga puasa kita di terimaNya...
amiin...

Daaaaa.....

***ingat dapat merasa tt & maggi mamak tadi sebelum puase..
hurrmm...

Thursday, June 26, 2014

...duhai,letihlah...

...eh!!dah Khamis rupanya...betapa cepatnya masa berlalu.
Rupanya dah banyak ari juga tak ke SINI...
Dan minggu ni fuhh!!!
Boleh kata tiap ari balik lewat.
Letihnya...

Minggu LADAP  kata kengkawan.
Selain Ladap,semua guru sessi pagi terlibat dengan kelas bimbingan utk anak2 tahun 6 yg bakal menduduki UPSR tahun ni.
Inilah usaha pihak kami para guru dalam membantu anak2 yang kurang berjaya@ gagal dari pep pertengahan tahun yang lalu.
In sha Allah,berkat kerjasama para guru dan usaha anak2 sekelian ...semua akan berjaya seterusnya meningkatkan prestasi sekolah yang mana agak jatuh tahun sebelum ini......

...Ari ni pula taklimat bagi persediaan penyerahan buku ADAB...yang akan diadakan pada hari SABTU 28 Jun 2014.Ianya adalah laporan prestasi pelajaran pertengahan tahun pelajar bagi tahun 2014 .Mamaijat ditugaskan membantu aje cos bukan guru kelas..Nampaknya kena juga bersedia bak kata boss tadi,if lah ada parents yg akan tanya berkaitan PBS terkini...hehehe...apa itu ON / OFF line...

...So,minggu ni juga enam  hari kami ke skul.Ahad dah mula berpuasa In sha Allah.
Bersyukur padaMu ya Allah,dipertemukan lagi dengan Ramadhan tahun ini.
Semoga puasa dan ibadah lain  kita semua sentiasa mendapat rahmat dan keberkatan Nya.
aamiin...

...hurrmmm,rasa dah layu benar dah mamaijat ni.
Need rest lah nampaknya.
Esok skul nak wat pot luck.Adik2 kat skul tu dah minta sotong sumbat bersambal...
Malam lah mamaijat buatkan...tapi esok mamaijat ada appointment check up...
abis tu camno!!!!!!

...Ok lah jump lagi...dah x tahan sesangat ni.....
Daaaaa.....

***gang smsp dah ada cadangan tarikh iftar kami....
tadi pun boss dah umumkan tarikh perasmian surau & majlis iftar skul...
alamak!!!!!
the same date...
help me d!!!!!!!!!

Sunday, June 22, 2014

...rindu...

...assalamualaikum...
Salam pagi Ahad @ minggu.
Da breakfast?mamaijat bereh doh...
Pagi ni goreng laksa ....
Supplement pun dah makan.
Baju dalam proses.

...ari ni nak relax....
Class ngn DDCN @ Andalusia dah tamat.

...ikut hati  nak jer lari ke KMS temui dia...
minggu lepas dia sempat balik ph....
janjinya mamaijat yang ke sana ari ni...
ah.... x mungkin terjadi.
minggu giliran dia bersama daddy...
berkebetulan pulak daddy baru balik out station,biarlah mereka ramah mesra
pasti ada ole ole Germany utk dia...

...kakak nanti sampaikan salam rindu mama buat dia...
...sob sob sob...

...ok,mamaijat nak turun ke pasau & keedaii...
cari  bekalan bahan mentah utk minggu ni...

...Daaa....

***nak buat2 sibuk biar lupa semua rasa rindu kat dema....
papang,pedot,moks & dudut...
eh! x lupa si mayammmmmm...

boleh ke rasanya?????

Thursday, June 19, 2014

. . .lesson learnt...

....menanti keringat berhenti dan badan sejuk ,capai surface ,nak kuarkan juga yg bersarang kat dalam kepala ni,sebab malam memang tak der lah kuasa mamaijat nak mengadap nya lagi.nak2 malam Jumaat ni...

...nak citer kelalaian diri.lately betapa minatnya terhadap makanan manis.adik2 kat skul memang ada yg pakar memasak terutama cakes.you name it...order,bereh esoknya pasti tersedia.mamaijat dan gang sekawasan yang x expert in baking ,jadilah   'tester'.  ...fuhh...best sesangat air tangan adik2 ni dan yg ptg,kita bebas dari was was halal haram...Bagi mamaijat,bolehlah,ada rasa SR juga...Selain tu,bila pot luck harus ada cendol,pengat,ice  cream...WOW!!!dan penghuni fridge mamaijat selalunya chocolate.Yelah tiap kali out station mr J pasti ada buah tangan utk ph..apa lagi mr C lah..Dan siapa lagi yg tukang perabih..mana ada makhluk lain kat ph ..hehehe I ler tu!!!stress sikit chocolate jadi mangsa...Rindu jer ,sumbat mulut dgn chocolate..erkk,i told u kan d...SEDAP..,

 ...Dan  procedurenya mmg kena medical check up utk buat haji.giliran mamaijat bust pemeriksaan ialah pada 28may.di pendekkan cerita...terkejutttt mamaijat bila bacaan glucose...kus semangat atas 10..kwang3...14 kau!!.panik mamaijat.pada bonda mengadu menangisi nasib.takut x lepas.sesungguh kata2 bonda ibarat penawar.di suruhnya lebih ngadu dan bersujud pada NYA...setiap malam...
Ke klinik minta nasihat & rawatan.x jemu mamaijat surf t-net .Baca petua.macam2 di cuba.melompat ,skipping,jogging,,turun naik tangga....semua mamaijat bust.hehehe.. .
Siap beli tester.huh semangat mamaijat...Yg penting kurangkan nasi & makanan yang bergula...
dan memang ada petua tu yang dapat  menurunkan paras gula dengan berkesan dan cepat..Alhamdulillah..(nak ke kongsi..)

...dan minggu ni,belum pun sebulan...syukur pada MU...the reading da back to normal.apa2 pun lesson learnt.x nak over expose to sweet food lagi.wajib buat senaman at least 3 kali seminggu.x mo stress dgn persekitaran...& u d, jgn sakat I kuat sangat tau!!!Life mesti 'happy go lucky...'
Semoga mamaijat terus sihat dan dijauhkan dari si manis ni dan apa juga penyakit .Semoga juga si kanser tidak berulang... Ya Tuhan..lalu nikmt Alllah yang manakah hendak didustakan...In sha Allah,andai itu ujian dariMU...aku redha jua...

...fobia &trauma sungguh dengan perkataan DIABETES....

Ooppsss...dah lebih masa..jom bersiram...

...Daaaaa.....

Wednesday, June 18, 2014

... dapat pun...

...semalam keletihan amat sesangat.entah apa yang di buat pun x taulah...sampaikan skipping pun di skip...apa lagi turun naik tangga...lupalah tu!!!shhh,jgn kiddos tau,mama ponteng exercise...nanti kena leter...Baju pun no 2 yang mesen...hihihi.Sambil nonton leh lena.huh,kesudahannya siapa yg tonton siapa ni...

...usai solat isyak,terus ZZzzz...tetiba dengar wasapp...Malas nak layan,tau time ni gang smsp mula ngarut..Tapi,rasa x selesa plak x tenguk dari siapa.Rupanya si no 2 wasapp dari tingkat bawah.Nak out station ke perak.Ada shooting.hurrmmm...mamaijat leh kata ok.nti lock pintu & set alarm...mama nak sleep esok ada tugasan luar.X sampai ati,before leaving he jenguk mamaijat,hug ,kiss & say goodbye...mamai2 mama balas...Pagi dah sampai bmlt resort he wasapp...syukur dah sampai.

...ari ni mamaijat gi kerja tapi x ngajar..huhuhu,cikgu x ngajar???apa cer...sebenarnya,skul kami tuan rumah pertandingn choral speaking peringkat negeri,selepas kami juga terlibat sebagai tuan rumah peringkat zone/ daerah dulu.Bukan apa,kami ni berjiran dgn mpaj,senang urusan tempat.lagi pun mpaj sesangat beri kerjasama bila ada apa2 function camni.So sangat memudahkan urusan.maka berkampunglah sekali lagi all the teachers...

...biasalah adat pertandingan,ada kalah ada menang.Yang menang tahniahlah dan yang kurang berjaya,cuba lah lagi tahun hadapan.Mamaijat di tugaskan bahagian hadiah....bersama dgn sk tmn kosas.Welldone gang,we did it...

...Yang nak cerita jamuan selepas tu..Hehehe marvellous...makanan biasa aje,gulai daging salai lemak cili padi,masak lemak labu + bayam,ayam masak merah,ayam goring rempah,paprik,ulam2 dan sambal belacan,tak ketinggalan sampal hitam Pahang tu..Banyak dan mewah...sampai dapat bungkus,hihihi gang2 GB pun kami bungkuskan...Rata2 gang kata rasa macam kat majlis kenduri dapat bawa balik bekal...

...yang mamaijat geramkan sambal goring!!!huhuhu lama ngidam.nak buat malas cos sensorang...So tu lah yang mamaijat bungkus,yang lain  I x pandang dah...Laginpun nobody is @ home.Buat bazir jer if bawak balik..Yes,akhirnya mamaijat dapat yang di hajati sekian lama...So,mlm ni boleh meratah lagi...oopppsss,petang ni...

...Right now nk lurus kan pinggang.Tadi banyak sangat berdiri.Eeerrkkk adakah ini bermakna no NEED to do the skipping...hua hua hua...jawablah sendiri mamaijat ooiii....

...Daaaaa....

**syukur pada MU,rasa kekendoran kelihatan sudah,si adik mula menegur si kakak...Alhamdulillah.terima kasih Tuhan .Itulah doa mamaijat selama ni...Nak kami bertegur sapa...X besar mana dunia ini.Dalam bidang yang sama,bertemu jug kita dan ..kita dah boleh berborak...No more the sour face...
yezzaaa...

Monday, June 16, 2014

... kembali...

...hurmmm,apa nyer yang kembali?????
Hehehe....phku kembali kpd asal...
Sunyi dan sepi...

Tinggallah omma & Pak ngah. ....
Mariam, mommy & daddy dah kembali ke kg halaman semalam...
Mak cu Q dah ballik KMS, Banting....
Mak kakak pagi tadi pun dah merempit ke MSU semula...
pak ngah kerja...
mujur skul da buka kembali...
kurang sepi & sunyi nya...
leh omma membusykan diri with skul work...

empat ari tiga malam  bersama Maryam...
 kini tinggallah bau Maryam jer ...huhuhu...
janjinya Maryam akan kembali pada july 7 utk check up kat PC...
wah,berkumpullah lagi kita yea..
start dh omma counting the days...
time tu Maryam dh habis ari pantang...
hehehe ...mommy pun mesti da boring memerap...
eh,da puasalah...leh shopping baju raya tuk Maryam...
huhuhu,let's wait & see...

ok,mamaijt nak rest...
1st day back to skul,a lot of work to do td...

Daaaaa.....

**answered to the puzzle given...
take good care of urself,sa...

Thursday, June 12, 2014

...jom,cePATTT!!!!...

...ari ni nak wat kerja rumah tangga dgn kadar cepat.
Baju on the move dalam mesen.Vaccum,minta Pak ngah buat nanti.
Masak tuk lunch,dah ada menunya...semilang masak lomak cili padi...semalam beli kat pasar tani...mamaijat nak campur kambas...bayam tumis,sepat masin goreng.haaa amacam...rasanya berpeluh lah makan tengahari ni nanti...Pas masak baru mop lantai...dan...taraaaaa...
masa utk golek2 dengan baby Maryam...

...Teruja nya memasing nak menatap Maryam.Mak kakak kata after class nak balik ph dan tghri jumaat balik Sh Alam semula.mak cu Q dah meroyan kat KMS banting tu ha...hihihi....Omma ngan pak ngah ajer yang relax..errkk,mak ngah  Y tu dah x sabar nak gendung Maryam..nak cubit pp maryam...Mak long GG pun dah pesan WA bila maryam dah tiba nanti...uuurrmm,oyang kat Melaka tu plak  dah minta diambil,nak ngulit cicit juga lah tu....hehehe..
uncle NN pun dah omma Wa...Gang skpi ,nmpaknya memasing masih bercoti,aidilfitri lah jumpa nanti,in sha Allah...pun x lupa Tok Uncle & wan R...

...Beruntungnya jadi Mayram...generasi keempat keluarga mamaijat...Everybody loves you dear..Semoga dewasamu menjadi putri yang solehah,berjaya dunia akhirt dan pandai menjaga nama keluarg kita....

...eh!cerita ceriti jer ni...macam Maryam da depan mata...huhuhu,ntah2 x bangun lagi...
OK,Maryam cepat bangun.Omma pun nk operasi ni...

Semoga di permudahkan perjalanan Maryam,mommy & daddy...dan selamat tiba ph...

...Daaaaa.....

**photo Maryam???
hurmmm...nanti2 lah mamaijat bagi reasons why I never post photos lagi kat sini...

Wednesday, June 11, 2014

...panggilan...

...dari semalam mommy Maryam  contact bagi tau nak balik ph...pastilah seisi rumah gumbira dengan berita tu....Samada ari ni atau esok katanya,bergantung dengan urusan kerja daddy Maryam selesai.
Rezeki  jangan di tolak,ada group masuk taman Negara.Kat ph pun hanya ada omma & pak ngah...Mak cu Q & mak kakak F besar kemungkinan tak balik juga...Tok ayah still kat Jerman...

...hurmmm,ada yang pelik dengar panggilan Maryam kat kami...hehehe...

Nama penuh Maryam ialah Maryam Jasmine Alisha Bt Mohammad Firdaus.
***ampun cikgu Maryam nanti...memang panjang namanya.Dah itu pilihan mommy & daddy dia.
Dia panggil parents ,semua dah maklum kan...mommy & daddy....

Mamaijat plak, bahasakan diri 'omma'.
Mr J, katanya tok ayah dan no 2...pak ngh...
yang paling payah nak pilih panggilan ialah no 3  & no 4.
kejap aunty F & aunty Q,kejap mak kakak F & mak cu Q..huh pening!!!
ari tu ada panggilan korea pun di sebut..
suka hati  korang ajer ye...
btw,memang hak kita orang kan nak panggil apa pun.yang penting rasa hurmat dan kasih sayang tu semoga berpanjangan....

...hurmmm,pagi  tadi dah ke pasar tani cari bekalan sementara Maryam & fmly kat ph,sempat mamijat beli laksa.so,ari ni no cooking for lunch...

...jom,,tunaikan kewajipan,kejap lg my temptation wife...

...Daaaa.....

***eh,ari ni besday awak ye...happy besday,semoga berbahagia bersama keluarga dan orang2 tersayang...kenang dikau dalam doa ku...aamiin...

***esok katanya ck100% turun kl & balik AG.duhai,miss lagi nak going fishing kat AP together2...
hurrmmmm.....jgn jelezzz I da lepas hajat ari tu..hehehe...thanks d,dah x kempunan lagi dah...