Thursday, June 19, 2014

. . .lesson learnt...

....menanti keringat berhenti dan badan sejuk ,capai surface ,nak kuarkan juga yg bersarang kat dalam kepala ni,sebab malam memang tak der lah kuasa mamaijat nak mengadap nya lagi.nak2 malam Jumaat ni...

...nak citer kelalaian diri.lately betapa minatnya terhadap makanan manis.adik2 kat skul memang ada yg pakar memasak terutama cakes.you name it...order,bereh esoknya pasti tersedia.mamaijat dan gang sekawasan yang x expert in baking ,jadilah   'tester'.  ...fuhh...best sesangat air tangan adik2 ni dan yg ptg,kita bebas dari was was halal haram...Bagi mamaijat,bolehlah,ada rasa SR juga...Selain tu,bila pot luck harus ada cendol,pengat,ice  cream...WOW!!!dan penghuni fridge mamaijat selalunya chocolate.Yelah tiap kali out station mr J pasti ada buah tangan utk ph..apa lagi mr C lah..Dan siapa lagi yg tukang perabih..mana ada makhluk lain kat ph ..hehehe I ler tu!!!stress sikit chocolate jadi mangsa...Rindu jer ,sumbat mulut dgn chocolate..erkk,i told u kan d...SEDAP..,

 ...Dan  procedurenya mmg kena medical check up utk buat haji.giliran mamaijat bust pemeriksaan ialah pada 28may.di pendekkan cerita...terkejutttt mamaijat bila bacaan glucose...kus semangat atas 10..kwang3...14 kau!!.panik mamaijat.pada bonda mengadu menangisi nasib.takut x lepas.sesungguh kata2 bonda ibarat penawar.di suruhnya lebih ngadu dan bersujud pada NYA...setiap malam...
Ke klinik minta nasihat & rawatan.x jemu mamaijat surf t-net .Baca petua.macam2 di cuba.melompat ,skipping,jogging,,turun naik tangga....semua mamaijat bust.hehehe.. .
Siap beli tester.huh semangat mamaijat...Yg penting kurangkan nasi & makanan yang bergula...
dan memang ada petua tu yang dapat  menurunkan paras gula dengan berkesan dan cepat..Alhamdulillah..(nak ke kongsi..)

...dan minggu ni,belum pun sebulan...syukur pada MU...the reading da back to normal.apa2 pun lesson learnt.x nak over expose to sweet food lagi.wajib buat senaman at least 3 kali seminggu.x mo stress dgn persekitaran...& u d, jgn sakat I kuat sangat tau!!!Life mesti 'happy go lucky...'
Semoga mamaijat terus sihat dan dijauhkan dari si manis ni dan apa juga penyakit .Semoga juga si kanser tidak berulang... Ya Tuhan..lalu nikmt Alllah yang manakah hendak didustakan...In sha Allah,andai itu ujian dariMU...aku redha jua...

...fobia &trauma sungguh dengan perkataan DIABETES....

Ooppsss...dah lebih masa..jom bersiram...

...Daaaaa.....

No comments:

Post a Comment